TOST Z PASTĄ Z TUŃCZYKA
Rodzaj dania: z glutenem, bez laktozy
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
1 puszka tuńczyka w zalewie (150g)
1 płaska łyżka posiekanej szalotki
1 łyżeczka majonezu
2 łyżki posiekanej kolendry
2 jajka
1 łyżeczka masła
2 kromki ulubionego pieczywa
sól i pieprz
Sałatka:
1 dojrzałe awokado
1 duży pomidor
1 płaska łyżka posiekanej szalotki
1 płaska łyżka posiekanej kolendry
sok z limonki
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
Wykonanie:
Zalewe odsączam z puszki z tuńczykiem. Przekładam tuńczyk do miseczki, dodaję posiekaną szalotkę, majonez oraz posiekaną kolendrę. Doprawiam solą i pierzem, następnie mieszam do połączenia składników. W tosterze podgrzewam pieczywo. Na patelni rozgrzewam masło, wbijam dwa jajka, doprawiam solą i pieprzem. Smażę do momentu ścięcia białka.
Na grzanki wykładam pastę z tuńczyka a następnie sadzone jajo. Posypuję świeżą kolendrą. Serwuję razem z sałatką.
Sałatka:
Z awokado usuwam skórkę i pestkę. Kroję w kostkę awokado i pomidora. Całość mieszam razem z szalotką i kolendrą. Doprawiam solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i oliwą.
Smacznego!!!
0 komentarze