SHAKSHUKA Z CUKINIĄ
Rodzaj dania: wegetariańskie
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
1 cebula szalotka lub pól białej cebuli
1 żółta papryka
400 g cukinii (pokrojonej w kostkę)
1 puszka pomidorów krojonych (pelati)
8 jajek (rozmiar M)
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam ziarna kolendry i cebulę pokrojoną w piórka. Smażę 2 minuty i dokładam paprykę pokrojoną w kostkę. Paprykę podduszam przez 3 minuty i dokładam cukinię i pomidory z puszki. Gotuję 5 minut i wbijam na wierzch jajka. Gotuję jeszcze 4 minuty, aż jajka się zetną. Doprawiam solą i pieprzem.
Shakshukę podaję z ulubionym pieczywem, posypaną świeżą kolendrą i szczypiorkiem.
Smacznego!!!
1 komentarze
uwielbiam kolendrę! zjem z nią wszystko ;)
OdpowiedzUsuń