CIASTO Z MORELAMI I KRUSZONKĄ

Rodzaj dania: wegetariańskie, z laktozą
Ilość porcji: blaszka piekarnikowa (25x30)
Czas wykonania: 1 godzina

Składniki:

4 jajka 
1 szklanka jogurtu naturalnego (szklanka 220 ml)
3 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju roślinnego
1 kg moreli  (mogą to być także śliwki, brzoskwinie, maliny, wiśnie)
cukier puder do posypania

Kruszonka:

130 g masła
3/4 szklanki mąki
3 cukry wanilinowe + 1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki migdałów mielonych
1/2 szklanki płatków migdałów

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni - góra i dól. Przygotowuję kruszonkę - rozpuszczam masło i delikatnie studzę. Łączę z resztą składników i odstawiam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka delikatnie mieszając łyżką. To samo robię z jogurtem i olejem. Na koniec dodaję przesianą przez sitko mąke i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszke, układam połówki moreli przecięciem do góry. Posypuję kruszonką po owocach. Ciasto piekę około 45 minut (do suchego patyczka).
Ciasto odstawiam do wystudzenia a na koniec posypuję cukrem pudrem.





Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM