MINI BEZY Z OWOCAMI
Rodzaj dania: bez glutenu
Czas wykonania: 2 godziny
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
160 ml białek (4 jajka)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu winnego lub octu ryżowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowa:
250 ml śmietany 36%
skórka z jednej cytryny
2 opakowania cukru wanilinowego
Dodatkowo:
maliny, borówki, czerwone porzeczki do wyłożenia na krem
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy dodając powoli cukier, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania piana musi być gęsta, aksamitna. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez 2 minuty. Masę wykładamy na papier formując 12 krążków. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w 120°C, następnie zmniejszamy do100°C i pieczemy jeszcze 45 minut.
Bezy wykładamy do wystudzenia.
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki kremu.
Ubijamy do momentu, aż powstanie sztywna masa.
Na bezy nakładamy po łyżce kremu i posypujemy świezymi owocami.
Bezy możemy upiec nawet 2 dni wczesniej.
Smacznego!!!
0 komentarze