KANAPKA Z MAKRELĄ I JAJKIEM W KOSZULCE
Rodzaj dania: rybne, z laktoza, z glutenem
Czas wykonania: 20 minut
Ilosc porcji: 4 kromki
Składniki:
4 kromki ulubionego pieczywa
4 jajka
1 łyżka octu
4 plastry białej cebuli
pół makreli wędzonej
woda do ugotowania jajek
sos holenderski:
4 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek rozpuszczonego masła
sól
pieprz
Wykonanie:
Jajka w koszulce:
W małym garnku gotuję wodę i ocet. Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszam ogień i płynnym ruchem w środek wiru wlewam jajko, .
Gotuję 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiam jajko i wykładam na talerz.
Czynność powtarzam z resztą jajek.
Sos holenderski:
Żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz ubijam na parze. Na koniec dodaję rozpuszczone masło i mieszam do uzykania jednolitej, aksamitnej masy.
Pieczywo opiekam na patelni albo w opiekaczu. Na każdą kanapkę rozkładam oczyszczoną z ości i ze skóry makrelę, plastry cebuli, jajko i polewam sosem holenderskim.
Smacznego!!!
0 komentarze