SZPARAGI, JAJKO W KOSZULCE I SOS HOLENDERSKI



Rodzaj potrawy: wegetariańskieCzas przygotowania: 30 minutLiczba porcji: 2 porcje

Składniki:
2 garście mieszanki sałat
2 jajka (rozmiar L) 
1 łyżka octu


1 pęczek białych szparagów
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

sos holenderski:
2 żółtka

1 łyżeczka soku z cytryny 
5 łyżek rozpuszczonego masła
sól 
pieprz

Przygotowanie:

Białe szparagi obieramy i odłamujemy łykowate końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Smażymy maksymalnie 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.  W małym garnku gotujemy wodę i ocet. Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, w środek wiru. Gotujemy 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiamy jajko i wykładamy na talerz. 
Żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz ubijamy na parze. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. 
Na talerzu rozsypujemy sałatę, nastepnie szparagi. Na szparagi wykładamy jajo i całośc zalewamy sosem holenderskiem. Na koniec posypujemy świeżym szczypiorkiem.




Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM