SCHAB Z JELENIA W SOSIE JAGODOWYM
Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Składniki:
4 plastry schabu z jelenia
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oleju roślinnego
sól, pieprz
Sos jagodowy:
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka jagód
2 gałązki tymianku
1 łyżka zimnego masła
sól, pieprz
4 plastry schabu z jelenia
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oleju roślinnego
sól, pieprz
Sos jagodowy:
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka jagód
2 gałązki tymianku
1 łyżka zimnego masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem z obu stron i skrapiamy octem
balsamicznym. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy kotlety z obu stron. Ściągamy schab
z patelni i wykładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem
i tymiankiem. Jak cebula jest już zeszklona, to zalewamy ją winem.
Redukujemy o połowę i dodajemy jagody. Gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.
Wyciągamy gałązki tymianku i całość blendujemy. Sos przecieramy przez sito, wrzucamy masło
i energicznie mieszamy, żeby konsystencja sosu stała się aksamitna. Schab podajemy polany
sosem z puree ziemniaczanym i ze świeżymi sałatami.
Smacznego!!!
0 komentarze