PASZTET DROBIOWY Z JABŁKAMI
Rodzaj dania: mięsne, bezglutenowe
Czas wykonania: 4 godziny
Ilość porcji: 10
Składniki:
1/2 kurczaka (700 g)
2 małe marchewki
1 cebula
1 pietruszka
1/5 selera
1/3 pora
2 liscie laurowe
1 gałązka lubczyku
2 l wody
200 g wątróbki drobiowej
1 łyżka masła klarowanego
2 jabłka
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżki wody
1 łyzka soku z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
2 łyzki masła
sól
pieprz
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
Wykonanie:
Kurczaka i lubczyk myję i wkładam do głebokiego garnka. Marchewkę, cebulę, pietruszkę, seler, por obieram i dokładam do kurczaka. Całość zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu przez 3 godziny. W międzyczasie rozgrzewam masło na patelni i wrzucam umytą i oczyszczoną wątróbkę. Smażę około 10 minut i przekładam do drugiego naczynia do wystudznia. Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Wrzucam do garnka wraz z wodą, sokiem z cytryny i cukrem. Podsmażam 2 minuty, dodaję majeranek i wyłączam palnik.
Z rosołu wyławiam wszystkie warzywa i mięso. Mieso obieram z kości i mielę w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych oczkach. To samo robię z wszystkimi warzywami z rosołu i z wątróbką. Zmielone mieso wraz z warzywami dokładnie mieszam. Przyprawiam solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Przekładam masę do keksówki i piekę w 180 stopaniach (góra, dół) przez 30-40 minut. Wyciągam pasztet, studzę i na wierzch wykładam jabłka, które zalewam roztopionym masłem. Wkładam do lodówki (najlepiej na noc). Serwuję na ulubionym pieczywie.
Smacznego!!!
0 komentarze