PIERŚ Z KACZKI, PUREE Z BROKUŁA I KARMELIZOWANA MARCHEWKA
Rodzaj dania: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kaczki
1 zabek czosnku
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
2 marchewki
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 główki brokuła
1 szklanka mleka
1 łyżka zimnego masła
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej kolendry
Wykonanie:
Różyczki brokuła wkładam i zalewam mlekiem. Gotuję do miękkości. Odcedzam mleko, blenduje brokuła, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dorzucam łyżkę masła i mieszam do uzyskania aksamitnej konsytetncji.
Pierś z kaczki oczyszczam z błonek a nastepnie nacinam skóre tak, żeby nie przeciąć mięsa. Nacieram obficie solą, pierzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Smażenie piersi zaczynam od położenia skórą do dołu na zimnej patelni. Około 6 minut na jednej stronie i kolejne 6 minut na drugiej. Nastepnie wkładam pierś do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę kolejne 6 minut. Wykładam pierś z kaczki na deskę i zapominam i pozostawiam na 5 minut.
Marchewki obieram i kroje w słupki. Wrzucam na rozgrzaną patelnię, dodaję trochę wody i soku z cytryny. Podduszam około 6 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec polewam marchewki miodem.
Kaczkę kroję w plastry. Puree rozmarowuję na talerzu. Układam plastry piersi z kaczki, obok układam słupki marchewki. Całośc posypuję kolendrą.
Smacznego!!!
0 komentarze