GAMBAS AL PIL PIL
Rodzaj dania: owoce morza
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
16 szarych krewetek
6 ząbków czosnku
8 suszonych papryczek chilli
1 szklanka oliwy
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
bagietka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (góra, dół).
Krewetki pozbawiamy pancerzy i jelitek a następnie dokładnie myjemy pod bierzącą wodą. Sparzamy krewety wrzątkiem. Oliwę wlewamy do dwóch małych naczyń żaroodpornych razem z solą i rozgniecionymi papryczkami. Wkładamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Po pięciu minutach delikatnie wkładamy sparzone krewetki. Pozostawiamy na kolejne pięć minut. W ostatniej minucie dodajemy pocięty na plasterki czosnek i ostrą paprykę. Podajemy ze świeżą bagietką.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
16 szarych krewetek
6 ząbków czosnku
8 suszonych papryczek chilli
1 szklanka oliwy
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
bagietka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (góra, dół).
Krewetki pozbawiamy pancerzy i jelitek a następnie dokładnie myjemy pod bierzącą wodą. Sparzamy krewety wrzątkiem. Oliwę wlewamy do dwóch małych naczyń żaroodpornych razem z solą i rozgniecionymi papryczkami. Wkładamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Po pięciu minutach delikatnie wkładamy sparzone krewetki. Pozostawiamy na kolejne pięć minut. W ostatniej minucie dodajemy pocięty na plasterki czosnek i ostrą paprykę. Podajemy ze świeżą bagietką.
Smacznego!!!
0 komentarze