ZUPA KAPUŚCIANA
Składniki:
2 łyżki masła
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 cebule
1 marchewka
4 ziemniaki
½1/2 główki kapusty
1 jabłko
4 grubsze plastry boczku
Przygotowanie:
Masło rozgrzewamy w garnku z grubszym dnem. Wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę
szatkujemy i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy 5 minut. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Dokładamy marchewkę startą na grubych oczkach. Zalewamy wodą tak, żeby płyn przykrył kapustę. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i dokładnie tłuczemy. Łączymy razem z kapustą. Na koniec dodajemy obrane jabłko starte na tarce. Gotujemy do momentu, aż się rozgotuje w zupie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę drugą cebulę. Smażymy całość na złoty kolor. Zupę podajemy w miseczkach posypaną boczkiem z cebulą.
Smacznego!!!
0 komentarze