RAVIOLO Z PLYNNYM ŻÓŁTKIEM



Rodzaj potrawy: Mięsne
Czas przygotowania: 1h 30 min
Liczba porcji: 5

Składniki:

200 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
4 łyżki wody

Składniki na farsz:

1 łyżka masła
1 cebula
100 g boczku
250 g twarogu półtłustego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
10 żółtek

Składniki na masło szałwiowe:

6 liści szałwii
3 łyżki masła

 

Przygotowanie:
Z mąki, jajek i soli wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy wodę. Formujemy kulę, zawijamy w ściereczkę i odkładamy na godzinę.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek. Po około 4 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy na złoty kolor. Twaróg rozdrabniamy widelcem dodając boczek z cebulą, mleko i natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy całość solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na płatach ciasta kładziemy po łyżce farszu. W każdej z „górek” farszu tworzymy łyżeczką wgłębienia – tak żeby można było położyć tam żółtko. Na wierzch kładziemy drugi płat ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi ravioli. Jeżeli brzegi nie chcą się zlepiać, wystarczy posmarować je mokrym pędzelkiem. Wycinamy ravioli. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Masło rozpuszczamy wraz z szałwią. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączmy palnik.

Ravioli podajemy polane masłem szałwiowym i świeżo zmielonym pieprzem.




Smacznego!!!




Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM