SAŁATKA Z BATATEM I KUSKUSEM
Rodzaj potrawy: wegetariańskie
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Skladniki:
3 średnie bataty
2 łyżki oliwy
1 szklanka kuskusu
1 szalotka
5 łyżek słonecznika
1 łyżka sosu sojowego
200g sera feta
2 garście rukoli
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej kolendry
Dressing:
4 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
sok z całej cytryny
Wykonanie:
Bataty obieramy i kroimy w 10mm kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.
Pieczemy 15-20 minut. Bataty odstawiamy do wystudzenia. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, delikatnie solimy i wrzucamy do miski razem z kuskusem.
Zalewamy gotującą się wodą, centymetr wyżej niż kończy się kasza w misce. Przykrywamy miskę i odstawiamy na około 5 minut.
Na suchej patelni prażymy słonecznik (5 minut), na koniec zalewamy sosem sojowym i przekładamy z patelni do pojemnika.
Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kaszę mieszamy razem z batatami, następnie posypujemy rukolą i słonecznikiem, kruszymy ser. Na koniec polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!!!
0 komentarze