SCHAB Z DZIKA W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI



Składniki:
Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

4 średnie ziemniaki
1 płaska łyżeczka masła
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
2 szczypty soli
4 małe plastry schabu z dzika
1 łyżka oleju roślinnego
2 małe cebule szalotki
1/2 szklanki śmietanki 36%
1/2 szklanki wody
4 płaty suszonych pomidorów
1 średniej wielkości burak
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 szczypta cukru
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
cukier

Wykonanie:

Ziemniaki, obieram, kroję w ćwiartki i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Gotuję w osolonej wodzie z mlekiem do miękkości (1/2 szklanki mleka + 1/2 szklanki wody).
Buraka zawijam w sreberko i wstawiam do nagrzanego piekarnika 200 stopni, piekę 30 minut.
Plastry schabu rozbijam tłuczkiem. Przyprawiam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej. Kotlety smażę po 3 minuty z każdej strony.
Wykładam na talerz. Na tej samej patelni smażę jedną szalotkę pokrojona w kostkę. Dodaję pół szklanki wody i pół szklanki śmietanki.
Wrzucam pokrojone w paski pomidory suszone. Redukuję mniej więcej przez dwie minuty. Doprawiam solą i pieprzem.
Dokładam kotlety i natkę pietruszki. Buraka obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę szalotkę obieram i kroje w drobna kostkę.
Mieszam razem z burakiem, doprawiam sola, pieprzem, octem i cukrem.
Ziemniaki po ugotowaniu odlewam, dodaję masło i rozgniatam tłuczkiem na puree. Na jednym talerzu podaję ziemniaki wraz ze schabem. Do miseczki wykładam buraczki.
Na koniec ziemniaki posypuję szczypiorkiem. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM