HUMMUS Z PIECZARKAMI
Rodzaj potrawy: wegańskie
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki na hummus:
540 g ciecierzycy (z puszki, albo ze słoika)
1 łyżka oliwy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka tahiny (pasta z sezamu)
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka kuminu
sól
pieprz
1 szklanka lodowatej wody
2 łyżki słonecznika
1 łyżka świeżej kolendry
Składniki na pieczarki:
400 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Na suchej patelni prażę słonecznik - około 5 minut, przesypuję na talerz. Na tej samej patelni prażę kumin. Następnie przesypuję do moździerza i ucieram na sypki proszek.
Na patelni rozgrzewam olej roślinny, dodaję posiekaną w kostkę cebulę - smażę około minuty. Pieczarki myję i kroję w paski, dorzucam do cebuli i smażę około 7 minut, co chwilę mieszając. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
W misce umieszczam ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, kumin i oliwę. Blenduję i powoli dolewam wodę, cały czas kontrolując konsystencję. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
Podaję na talerzu, posypane pieczarkami, słonecznikiem i świeżą kolendrą. Zajadam z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
1 komentarze
O rety, jak to smacznie wygląda. <3
OdpowiedzUsuń