ROSÓŁ
Składniki:
kurczak o wadze 2 kg
350 g wołowiny (szponder, antrykot)
2 drobiowe żołądki
3 drobiowe serca
1 szyja indycza
4 l wody
1 cebula (najlepiej opalona ogniem)
1 ząbek czosnku
2 cm gałązki rozmarynu
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
1 liść kapusty
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
1 łyżka soli
Kurczaka rozdzielam na części: skrzydełka, udka, korpus, szyja, oddzielam piersi. Piersi wkładam do lodówki albo wykorzystuję do drugiego dania. Wołowinę kroję na mniejsze kawałki. Mięso, podroby myję, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Wrzucam ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Zagotowuję na średnim ogniu, następnie zmniejszam i gotuję na minimalnym ogniu. Rosół ma dosłownie "pyrkać" przez 2 godziny. Ściągam szumowiny. W tym czasie przygotowuję warzywa: cebulę obieram i opalam, ząbek czosnku wrzucam z łupiną, dodaję rozmaryn. Marchewkę, pietruszkę, seler i por dokładnie myję, obieram i dodaje do rosołu wraz z umytym liściem kapusty. Gotuję rosół jeszcze 4 godziny. Tak! 4 godziny! Podaję z makaronem, natką pietruszki i mięsem z kurczaka.
Po wystudzeniu, odcedzam rosół, przelewam do pojemnika i wkładam do lodówki.
Mięso wykorzystuje do krokietów a z warzyw robię sałatkę warzywną.
Smacznego!!!
0 komentarze