ŚLEDZIE W OLEJU
Uwielbiam te śledzie, prosto przyrządzone, smakują epicko. Po wyciągnięciu z zalewy są słodkie, słone, kwaśne, pozbawione ości i jędrne. Ta zalewa do śledzi to baza do wszelkiego rodzaju sałatek śledziowych, tatara ze śledzia, śledzi w oleju czy zup śledziowym. Takie śledzie robi się w moim domu rodzinnym od kiedy pamiętam. Uwielbiam ten smak, jest domowy i wyjątkowy.
Składniki:
0,5 kg śledzi (matiasów)
1.5 l oleju roślinnego
świeży szczypior
zalewa
3 szklanki wody
1 szklanki octu spirytusowego 10 %
0.5 szklanki cukru
ziele angielskie
3 liście laurowe
1 płaska łyżeczka gorczycy
3 cebule
Wykonanie:
Cebulę obieram i kroję w cienkie półkrążki. Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą umieszczam w dużym garnku. Zagotowuję i studzę, a następnie wkładam na pół godziny do lodówki.
Zalewam śledzie, wkładam je do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku i zapominam o nich na 24h. Po upływie doby wyciągam śledzie z zalewy, odcedzam cebulę. Śledzie kroję w paski, wkładam do słoików wraz z cebulą i zalewam olejem.Odstawiam na 3 godziny do lodówki.Potem można już zajadać. Podaję w miseczkach, odcedzone z oleju, posypane świeżym szczypiorem z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze