PESTO
Bazyliowe pesto zachwyca aromatem, smakiem i pięknym zielonym kolorem. Jest świetnym dodatkiem do mięs, kanapek, makaronów. Ekspresowo szybkie a dodaje ogrom smaku potrawom.
Składniki:
50 g liści bazylii (2 doniczki bazylii)
50 g orzeszków pinii
25 g startego parmezanu
2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka soku z cytryny
150ml oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
Orzeszki pinii prażę na suchej patelni - około 4 minuty. Następnie wykładam orzeszki na talerz i pozostawiam do ostygnięcia. Wszystkie składniki wkładam do blendera kielichowego i miksuję aż rozdrobnią się wszystkie składniki i utworzy się gęsty sos. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam do słoika i wstawiam do lodówki - może stać maksymalnie 2 tygodnie.
Smacznego!!!
0 komentarze