BRUSCHETTA Z GUACAMOLE, POMIDORAMI I PESTO
Serwuję Wam ekstra zdrowe bruschetty z guacamole, pomidorami i pesto. Świetne zarówno na śniadanie jak i kolację, ale także sprawdzą się jako przegryzka na imprezę. Smaki rewelacyjnie się uzupełniają. Mnie one zachwyciły. Próbujcie! :)
Składniki:
4 grube kromki bagietki
oliwa do polania bagietek (pół łyżeczki)
2 płaskie łyżeczki pesto
1 średni pomidor
1/4 czerwonej cebuli
6 liści bazylii
łyżeczka oliwy
Guacamole:
1 dojrzałe awokado
1/4 czerwonej cebuli
3 łyżki posiekanej kolendry
sok z 1 limonki
sól
pieprz
Wykonanie:
Rozgrzewam patelnię grillową, kromki bagietki skrapiam oliwą. Układam na rozgrzanej patelni i grilluje po obu stronach. Przygotowuję guacamole - awokado kroję wzdłuż, wyciągam pestkę i wydrążam łyżką miąższ. Rozgniatam widelcem awokado, siekam drobno czerwoną cebulę i łącze razem z kolendrą i sokiem z limonki. Na koniec doprawiam całość pierzem i solą.
Pomidory kroję w drobną kostkę i dorzucam drobno posiekaną czerwoną cebulę i bazylię. Doprawiam solą i pieprzem oraz skrapiam oliwą. Smaruję kromki guacamole, nakładam pomidory i skrapiam pesto.
Smacznego!!!
1 komentarze
Wygląda przepysznie! uwielbiam takie połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuń