KREM Z KALAFIORA
Kremowy, aksamitny, delikatny - taki właśnie jest mój krem z kalafiora. Dodatek usmażonych pieczarek o wyrazistym smaku sprawia, że zupa idealnie się komponuje. Szybka w przygotowaniu, smaczna i sycąca - nie czekajcie! Gotujcie! :)
Składniki:
2 łyżki masła
1 litr bulionu
1 średniej wielości kalafior
3 małe ziemniaki
2 cebule szalotki
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka oliwy do skropienia
6 pieczarek
sok z połowy cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
Łyżkę masła rozgrzewam w dużym garnku. Na
rozgrzane masło wrzucam obrane i pokrojone drobno szalotki, następnie jak
szalotki już się zeszklą dodaje pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki. Podsmażam
około 5 minut, dodaję różyczki kalafiora i
zalewam wszystko bulionem. Całość gotuje około 20-30 minut. W międzyczasie
przygotowuję pieczarki. Na patelni
rozgrzewam masło i wrzucam umyte i pokrojone w paski pieczarki. Smażę
pieczarki około 10 minut. Na koniec przyprawiam je pieprzem i solą oraz połową soku z cytryny. Wykładam z patelni na talerz
wyłożony papierem. Jak warzywa w zupie są już są ugotowane, blenduję całość do
uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu. Doprawiam solą, pieprzem, gałką
muszkatołową, resztą soku z cytryny. Na koniec wlewam śmietankę i doprowadzam
do wrzenia. Podaje w miseczkach z pieczarkami, szczypiorkiem i pietruszką na wierzchu.
Smacznego!!!
0 komentarze