LEKKA SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I JAJKIEM NA TWARDO
Nie macie ochoty na gotowanie gdy żar leje się z nieba. Dzisiejsza propozycja to lekka sałatka z jajkiem na twardo i łososiem na liściach szpinaku i rukoli.
Składniki:
2 garście rukoli
1 garść szpinaku baby
2 jajka na twardo (gotowane około 7 minut)
6 płatów wędzonego łososia
łyżka pokruszonego sera feta
2 rzodkiewki
2 rzodkiewki
łyżka posiekanej czerwonej cebuli
szczypiorek do posypania na wierzch
pare gałązek koperku
2 ćwiartki soku z cytryny do skropienia łososia
łyżka ulubionej oliwy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na półmisek wyłożyć wszystkie składniki: rukolę wymieszaną ze szpinakiem, łososia, połówki jajek na twardo, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posypać pokrojoną w drobna kostkę czerwona cebulą, pokruszyć ser feta. Na koniec posypać wszystko szczypiorkiem i koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Smacznego!!!
1 komentarze
zamieniłabym kilka składników, ale bardzo smacznie wyglądająca inspiracja :)
OdpowiedzUsuń