PSTRĄG SMAŻONY Z MASŁEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM
Składniki dla 4 osób:
4 pstrągi
sól
pieprz
mąka krupczatka do obtoczenia pstrągów
4 łyżki oleju do smażenia
Masło ziołowo-czosnkowe:
pół masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 gałązki tymianku
2 gałązki oregano
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Lekka letnia sałatka:
6 liści sałaty rzymskiej
2 pomidory malinowe
2 kawałki owczego sera marynowanego
czerwona porzeczka do udekorowania
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
łyżka miodu
łyżeczka musztardy
opcjonalnie: ocet balsamiczny do porysowania sałatki
Wykonanie:
Pstrągi umyć w zimnej wodzie następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać średnio co 2 centymetry z jednej i drugiej strony. Dość mocno posolić, popieprzyć z każdej strony, w środku także. Odstawić do lodówki na około 20 minut.
Po 20 minutach wyjąć pstrągi z lodówki obtoczyć je w mące a następnie wykładać na patelnie na rozgrzany olej. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć i na talerz i na wierzchu położyć 2 plastry masła ziołowo-czosnkowego.
Masło ziołowo-czosnkowe:
Pietruszkę, listki oregano i tymianku drobno posiekać. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Masło rozgnieść widelcem i wymieszać z ziołami, doprawić pieprzem i solą. Następnie zawinąć w rulon w folie spożywczą i włożyć na 10 minut do zamrażalnika.
Lekka letnia sałatka:
Sałatę rzymską podrzeć na kawałki, pomidory pokroić ćwiartki natomiast ser w małe kostki. Dodać obrane z gałązek porzeczki i wszystko razem wymieszać.
Dressing:
Wszystkie składniki dressingu wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po wyłożeniu sałatki na talerz i polaniu jej dressingiem, można opcjonalnie porysować ją gęstym octem balsamicznym.
Smacznego!!!
0 komentarze