PIECZONA POLĘDWICA Z DZIKA, PUREE ZIEMNIACZANO-PIETRUSZKOWE, SZPARAGI W SOSIE MUSZTARDOWYM
Składniki:
średniej wielkości polędwica z dzika (około 300g)
6 średniej wielkości ziemniaków
2 korzenie pietruszki
12 szparagów
150 ml śmietanki 36%
2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy
2 szklanki mleka
4 łyżki masła
4 łyżki masła
ząbek czosnku
papryczka chili
2 łyżki sosu sojowego
gałązka rozmarynku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pęczek kopru
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
POLĘDWICA
gałka muszkatołowa
POLĘDWICA
Polędwice przyprawiamy wieczór wcześniej. Nacieramy pieprzem, pokrojoną drobno papryczką chili i czosnkiem. Oblewamy sosem sojowym i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień...
Nagrzewamy patelnie z oliwa i obsmażamy polędwice z każdej ze stron. Po około 3 minuty po każdej ze stron. Następnie wlewamy kieliszek wina i redukujemy powstały płyn. Wstawiamy polędwice do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 40 minut.
PUREE ZIEMNIACZANO-PIETRUSZKOWE
Obrane ziemniaki i pietruszkę zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut, do miękkości.Odlewamy ponad połowę mleka i blendujemy na gładka masę z 2 łyżkami masła, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową - do smaku.
SZPARAGI W SOSIE MUSZTARDOWYM
Na drugi dzień...
Nagrzewamy patelnie z oliwa i obsmażamy polędwice z każdej ze stron. Po około 3 minuty po każdej ze stron. Następnie wlewamy kieliszek wina i redukujemy powstały płyn. Wstawiamy polędwice do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 40 minut.
PUREE ZIEMNIACZANO-PIETRUSZKOWE
Obrane ziemniaki i pietruszkę zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut, do miękkości.Odlewamy ponad połowę mleka i blendujemy na gładka masę z 2 łyżkami masła, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową - do smaku.
SZPARAGI W SOSIE MUSZTARDOWYM
Szparagi umyć i odłamać łykowate końcówki (szparagi nagiąć a następnie
same pękną w tym miejscu, gdzie nie ma już ich łykowatej części). Na
rozgrzane masło wrzucamy szparagi i dusimy je około 7 minut. Na koniec
oprószamy szparagi solą i pieprzem.
Sos musztardowy.
Do małego rondelka wlewamy śmietankę i musztardę, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15-20 minut do zredukowania sosu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku a następnie zasypujemy wszystko posiekanym drobno koperkiem.
Całość układamy tak jak jest pokazane poniżej na zdjęciu.
Mam nadzieję, że i ta wersja dziczyzny Wam zasmakuje.
Sos musztardowy.
Do małego rondelka wlewamy śmietankę i musztardę, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15-20 minut do zredukowania sosu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku a następnie zasypujemy wszystko posiekanym drobno koperkiem.
Całość układamy tak jak jest pokazane poniżej na zdjęciu.
Mam nadzieję, że i ta wersja dziczyzny Wam zasmakuje.
Smacznego!!!
6 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie i jestem ciekawa takiej kompozycji smaków. Czy zamiast oliwy można użyć innego tłuszczu do smażenia? Chce wypróbować przepis za dwa dni :)
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Zachęcam użyć olej roślinny :)
UsuńDziekuje bardzo za odpowiedź, tak zrobię :) Jeszcze będę musiała zastąpić czymś szparagi bo dziś nie dostałam ich w żadnym sklepie, ale lubię eksperymenty i improwizacje.
OdpowiedzUsuńSmazona marchewka robi dobrą robotę
UsuńCzy polędwicę piec w rękawie, czy "luzem na blaszce"?
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń