TORT BISZKOPTOWY NA SPODZIE BROWNIE
Składniki:
BROWNIE
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jaja
2 łyżek cukru
100 g mąki
szczypta soli
BISZKOPT CIEMNY
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
BISZKOPT JASNY
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA
0.5 l śmietany kremówki 36 %
1 serek mascarpone
pol szklanki cukru
OWOCE:
brzoskwinie w puszce
mandarynki w puszce
sezonowe owoce do ustrojenia wierzchu tortu
BROWNIE
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jaja
2 łyżek cukru
100 g mąki
szczypta soli
BISZKOPT CIEMNY
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
BISZKOPT JASNY
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA
0.5 l śmietany kremówki 36 %
1 serek mascarpone
pol szklanki cukru
OWOCE:
brzoskwinie w puszce
mandarynki w puszce
sezonowe owoce do ustrojenia wierzchu tortu
Wykonanie:
BROWNIE..
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Okrągła formę o średnicy 26 cm
wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać
wraz z pokrojonym w kostkę masłem i roztopić w kąpieli wodnej, masy
nie zagotowywać. Jak tylko się roztopi - ściągnąć z ognia. Jajka ubić
wraz cukrem. Do jajek dodać roztopioną czekoladę wraz z masłem,
przesianą mąkę i sól. Wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do formy.
Piec 30 minut. Wystawić z piekarnika i pozostawić do całkowitego
wystudzenia.
BISZKOPT CIEMNY..
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - góra dół. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Do masy dodać przesianą mąką, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułka. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 10 minut do tzw suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Piec przez 10 minut do tzw suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
BISZKOPT JASNY..
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - góra dół. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułka. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 10 minut do tzw suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Piec przez 10 minut do tzw suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
MASA ŚMIETANOWA...
Schłodzoną śmietankę ubić wraz z cukrem na koniec dodać serek mascarpone i zmiksować na jednolita masę.
OWOCE:
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Mandarynki wyłożyć z puszki. Sok z brzoskwiń i mandarynek wymieszać i nasączyć biszkopty. Następnie kolejno ułożyć warstwy tortu.
- brownie
- masa śmietanowa
- owoce
- biszkopt ciemny
- masa śmietanowa
- owoce
- biszkopt jasny
- masa śmietanowa
Na koniec wyrównać boki i wierzch reszta śmietany. Ustroić wg uznania ulubionymi owocami.
Wstawić na pół godziny do lodówki. Po pół godziny można już jeść.
Smacznego!!!
Schłodzoną śmietankę ubić wraz z cukrem na koniec dodać serek mascarpone i zmiksować na jednolita masę.
OWOCE:
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Mandarynki wyłożyć z puszki. Sok z brzoskwiń i mandarynek wymieszać i nasączyć biszkopty. Następnie kolejno ułożyć warstwy tortu.
- brownie
- masa śmietanowa
- owoce
- biszkopt ciemny
- masa śmietanowa
- owoce
- biszkopt jasny
- masa śmietanowa
Na koniec wyrównać boki i wierzch reszta śmietany. Ustroić wg uznania ulubionymi owocami.
Wstawić na pół godziny do lodówki. Po pół godziny można już jeść.
Smacznego!!!
0 komentarze