GRILLOWANA POLĘDWICA Z DZIKA W PISTACJACH I ROZMARYNIE
Dziczyzna… Na pozór trudna do przygotowania… Marynaty.. .Zalewy do peklowania… Mogłoby się wydawać skomplikowane... A jednak nie.. Nie tym razem ;) prosty przepis, który Wam zaprezentuję zajmie Wam niewiele czasu.. Mała ilość składników wykorzystana do polędwicy nie odstraszy Was a wręcz przeciwnie.. Mam nadzieję, że zainspiruję do dalszego odkrywania dzikich smaków.. Połączenie ze słodkimi figami i kwaśną porzeczką przełamie smak aromatycznego, pachnącego pistacjami i lasem mięsa.. Ostrość papryczki chili doda pikanterii i wyrazistości daniu.. Zachęcam wszystkich do spróbowania… Nie pożałujecie…
Składniki:
1 średnia polędwica z dzika
pół szklanki obranych pistacji
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Dodatki:
miks sałat
2 figi
3 gałązki porzeczki
pół papryczki chili
opcjonalnie – łyżeczka sera feta
Sos:
pół papryczki chili
kilka listków tymianku
sok z połowy limonki
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
ulubione pieczywo
Dodatkowo:
ulubione pieczywo
Wykonanie:
Polędwicę z dzika polać oliwą doprawić solą, pieprzem i „wmasować” w mięso. Następnie posiekać drobno pistacje i rozmaryn. Polędwice obtoczyć w rozmarynie i pistacjach. Grillować mięso maksymalnie około 20 minut – tak aby nie przypalić pistacji a środek, żeby był lekko krwisty. Ściągnąć polędwice z grilla i dać jej odpocząć - około 5 minut. Na półmisku lub desce układamy różne rodzaje sałat. Na środek sałat położyć figi przekrojone na ćwiartki. W środek fig włożyć ser feta. Posypać pokrojoną w paski papryczką chilli. Na wierzch gałązki porzeczek. Polędwice pokroić na około półcentymetrowe plastry i ułożyć na brzegach sałaty.
Sos przygotowanie.
Liście tymianku i plasterki papryczki chilli zalać oliwą i wyciśniętym sokiem z cytryny i limonki.
Przygotowanym sosem polać mięso i resztę składników.
0 komentarze