GRILLOWANA POLĘDWICA Z DZIKA W PISTACJACH I ROZMARYNIE






Dziczyzna… Na pozór trudna do przygotowania… Marynaty.. .Zalewy do peklowania…  Mogłoby się wydawać skomplikowane... A jednak nie.. Nie tym razem ;) prosty przepis, który Wam zaprezentuję zajmie Wam niewiele czasu.. Mała ilość składników wykorzystana do polędwicy nie odstraszy Was a wręcz przeciwnie.. Mam nadzieję, że zainspiruję do dalszego odkrywania dzikich smaków.. Połączenie ze słodkimi  figami i kwaśną porzeczką przełamie smak aromatycznego, pachnącego pistacjami i lasem mięsa.. Ostrość papryczki chili doda pikanterii i wyrazistości daniu.. Zachęcam wszystkich do spróbowania… Nie pożałujecie…


Składniki:
1 średnia polędwica z dzika
pół szklanki obranych pistacji

2 gałązki rozmarynu

2 łyżki oliwy

sól

pieprz


Dodatki:
miks sałat
2 figi

3 gałązki porzeczki

pół papryczki chili

opcjonalnie – łyżeczka sera feta


Sos:
pół papryczki chili
kilka listków tymianku

sok z połowy limonki

sok z połowy cytryny

3 łyżki oliwy

Dodatkowo:
ulubione pieczywo




Wykonanie:
Polędwicę z dzika polać oliwą doprawić solą, pieprzem i „wmasować” w mięso. Następnie posiekać drobno pistacje i rozmaryn. Polędwice obtoczyć w rozmarynie i pistacjach. Grillować mięso  maksymalnie około 20 minut – tak aby nie przypalić pistacji a środek, żeby był lekko krwisty.  Ściągnąć polędwice z grilla i dać jej odpocząć  - około 5 minut. 


Na półmisku lub desce układamy różne rodzaje sałat.  Na środek sałat położyć figi przekrojone na ćwiartki. W środek fig włożyć ser feta. Posypać pokrojoną w paski papryczką chilli. Na wierzch gałązki porzeczek. Polędwice pokroić na około półcentymetrowe plastry i ułożyć na brzegach sałaty.


Sos przygotowanie.
Liście tymianku i plasterki papryczki chilli zalać oliwą i wyciśniętym sokiem z cytryny i limonki.
Przygotowanym sosem polać mięso i resztę składników.



Smacznego!



Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM