KREM GRZYBOWY
3 cebule
3 łyżki masła
250 g grzybów mrożonych (ulubionych, ja użyłam miksu z podgrzybków i maślaków)
20 g grzybów suszonych (użyłam podgrzybków)
0.5 l bulionu
0.5 l śmietanki 18% ( do zup i sosów)
pół selera
pół pora
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
3 kromki białego chleba
garść natki pietruszki
Wykonanie:
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę zeszklić, dodać do niej starte na grubych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler), dorzucić pokrojony w talarki por i grzyby suszone. Dusić do momentu uzyskania miękkich warzyw. Następnie dodać grzyby mrożone (bądź jeśli jest sezon to oczywiście świeże grzyby). Dusić około 15 do 20 minut. Wszystko zblendować i przelać do garnka z bulionem i śmietanką. Gotować wszystko razem około 5 do 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i delikatnie gałką muszkatołową. W międzyczasie pokroić kromki chleba w średnie kostki i podpiec w piekarniki około 7 minut (termoobieg 180 stopni). Podawać z dość drobno posiekaną pietruszką i grzankami.
Smacznego!!!
0 komentarze