PASZTET Z GĘSI
Na św. Marcina była gęsina - czyli pasztet z gęsi.
Poniżej prezentuje Wam przepis na pasztet w 100 % z gęsi.
Żeby pasztet wyszedł idealny gęś musi być hodowana na zielonej trawce i musi być karmiona zbożem. :)
Składniki:
1 gęś (około 3 kg)
wątróbka z jednej gęsi
4 średnie marchewki
pół dużego selera
pół dużego pora
2 pietruszki
4 średniej wielkości cebule
6 ziarnek ziela angielskiego
4 liście laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki smalcu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
imbir
pieprz ziołowy
1 bułka
Wykonanie:
Gęś podzielić na kawałki i włożyć do garnka, warzywa (+1 cebulę) obrać i wrzucić razem z gęsią do garnka.
Nalać tyle wody żeby mięso i warzywa zostały przykryte wodą. Gotować tak długo aż mięso będzie odchodzić od kości .
Na koniec wrzucić do wywaru na 5 min wątróbkę. W między czasie pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na smalcu .
Mięso z warzywami odcedzić, oddzielić od kości i zmielić na najdrobniejszych oczkach na maszynce do mielenia mięsa
(ja mieliłam przez sitko do maku).
W wywarze namoczyć bułkę, którą także należy zmielić. Doprawić do smaku podanymi przyprawami.
W związku z tym, że mięso gęsi jest dość suche należy dodać odrobinę wywaru wraz z tłuszczem.
Dobrze wymieszać, wyłożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni na termoobiegu, około 30-40 minut.
Podawać na kanapkach, bądź jako przystawkę z żurawiną.
SMACZNEGO!!!
3 komentarze
Czemu nie ma podstawowej informacji czy wstawiać do nagrzanego, czy zimnego piekarnika.
OdpowiedzUsuńOczywiście zawsze w nagrzanym piekarniku :)
UsuńBardzo proszę informację czy mięso mielimy razem ze skórą?
OdpowiedzUsuń