SPAGHETTI W BIAŁYM SOSIE
Dzisiaj Dzień Kobiet. Wszystkim kobietom chciałabym życzyć inspiracji kulinarnych. Stąd też przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na spaghetti w białym sosie. Wszyscy moi bliscy się nim zachwycają...
- 2 średniej wielkości cebule
- podwójna pierś z kurczaka
- 8 średnich pieczarek
- pół małego słoika suszonych pomidorów
- 150 ml śmietanki 18%
- świeża bazylia
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- starty parmezan
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka słodka, pieprz cayenne
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na grubsze paski, podsmażyć na maśle i doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Kurczaka pokrojonego w kostkę również posolić i popieprzyć i dodać do podsmażonych pieczarek. Dusić około 15 do 20 minut.
Wlać do kurczaka śmietankę i wrzucić pokrojone w paski pomidory suszone. Gotować na wolnym ogniu do uzyskania aksamitnej konsystencji. Doprawić na koniec solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką czerwona słodką i pieprzem cayenne. Dodać pokrojoną drobno bazylię, pietruszkę i czosnek. Gotować jeszcze przez 3 minuty.
Podawać z makaronem spaghetti, wymieszanym z sosem i posypanym parmezanem.
Smacznego! :)
1 komentarze
Pyszne:)
OdpowiedzUsuń