ROGALIKI KATARZYNY
Rogaliki Katarzyny to przepis zaczerpnięty od mojej bratowej, notabene rewelacyjnej kucharki. Rogaliki mają niesamowity smak, są kruche, delikatne i łatwe do wykonania.
Sami musicie spróbować...
Składniki:
10 dkg drożdży
10 łyżek mleka (ciepłe)
1 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 margaryny
4 jajka
2 żółtka
4 cukry waniliowe
szczypta soli
powidła śliwkowe
trochę margaryny do posmarowania blaszki
Lukier:
30 dkg cukru pudru
pół cytryny
gorąca woda
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Margarynę roztopić i ostudzić. Drożdże zalać ciepłym mlekiem i wsypać cukier waniliowy - wymieszać i wlać do mąki. Następnie wlać rozpuszczone drożdże, letnią margarynę, wbić jajka i żółtka, na koniec dodać szczyptę soli.
Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i podzielić na 8 trójkątów. Na każdą z części wyłożyć po łyżeczce powideł śliwkowych (może być marmolada).
Zwinąć od strony marmolady. Blaszkę posmarować margaryną. Ułożyć na blaszce..
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec 15-20 minut - na złoty kolor.
Ostudzone rogaliki polukrować.
Lukier:
Do przesianego cukru pudru wcisnąć sok z cytryny. Następnie dodawać łyżkami tyle gorącej wody (cały czas mieszając) aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
1 komentarze
Rogaliki stoją w rzędach jak żołnierze!!!! Pyszne!
OdpowiedzUsuń